Vilka komponenter bör barncyklar ha?

När du är på jakt efter en cykel till ditt barn kan det vara svårt att veta vilka komponenter barncyklar bör ha. Du bör dock hålla det enkelt – ju mindre krusiduller cykeln har, desto mindre är det som kan gå fel och desto lättare kommer cykeln vara. Generellt sett finns det ingen anledning att ha dämpning på barncyklar. Barn är lätta och har fjädrande armar och ben, och dämpningen är därför överflödig. När det gäller växlar bör du välja en kedja av stållegering med en kedjering, eftersom barn ofta upplever att det är svårt att växla. Om ditt barn är under fem år bör du skippa växlarna helt och hållet.

Yngre barn har generellt sett inte den styrka i fingrarna som krävs för att bromsa ordentligt, vilket kan leda till smärta i fingrarna och att barnets självförtroende på cykeln får sig en törn när han eller hon inser att det är svårt att bromsa. Vissa tillverkare av barncyklar har tagit med detta i beräkningen och monterat mjukare bromsreglage på sina cyklar, medan vissa tillverkare av budgetcyklar inte har råd med den sortens lyx och säkerhet.

Material och stödhjul på barncyklar

Det är också viktigt att ha i åtanke vilket material som används på cykeln. En cykel av stål kommer kännas lätt för en vuxen, men kan vara väldigt tung för en tre- eller fyraåring. Aluminium är betydligt lättare och en cykel av detta material kommer därmed vara betydligt enklare för ditt barn att manövrera.

Vissa barncyklar har stödhjul men många experter på området menar att man inte bör använda dessa alls, eller inte låta dem sitta på i mer än en halvtimme. Genom att låta stödhjulen sitta kvar en kortare stund ger du barnet tid att bekanta sig med sin cykel. Du bör därefter monter bort stödhjulen för att lära barnet att cykla utan dessa. På så sätt kommer barnet inte bli alltför beroende av dem. Ett bra alternativ till barncyklar med stödhjul är balanscyklar (gåcyklar). Med hjälp av dessa kan barnet lära sig balansera på cykeln och i ett senare skede gå vidare till en vanlig barncykel med pedaler.

Vilka komponenter bör barncyklar ha?