Att investera i guld kan vara ett sätt att bredda sitt sparande och särskilt populärt tycks det vara när det finns oroligheter i världen. Under exempelvis coronapandemin steg guldpriset och detsamma hände i början av invasionen i Ukraina. Nedan finns mer att läsa för dig som är intresserad av att köpa guld.

Guld kan köpas på olika sätt

Den som vill köpa guld kan göra det på olika sätt och ett exempel är att köpa fysiskt guld. Det kan göras både privat och via företag som ägnar sig åt försäljning. För att köpa privat går det till exempel att hålla koll på olika auktionssajter och andra annonsplatser på nätet.

Det går även att köpa guld på annat sätt, i då i form av:

  • Certifikat
  • ETF-fonder

Varken certifikat eller fonder ger något fysiskt guld och det är lite av en smaksak vad som föredras. Den som väljer fysiskt guld bör dock tänka på stöldrisken – vid större mängder kan det vara värt att investera i ett riktigt bra kassaskåp, alternativt låta det förvaras i ett bankfack.

Förvaring i bankfack är dock inte gratis – det är vanligt att bankerna tar ut en avgift på ett par hundralappar om året. Förvaras guldet under många år kan det, sett till förvaringskostanden, faktiskt bli en förlustaffär den dagen guldet säljs vidare.

Bästa tillfällena att köpa guld

Guld har ett ganska stabilt värde vilket är en av anledningarna till att det kan vara en bra investering. Det finns dock tillfällen då det kan bli extra lönsamt att köpa guld och det är i tider där det av olika anledningar svajar på aktiemarknaden.

Under coronapandemin och i början av invasionen i Ukraina syntes ökningar i guldets värde. Oroligheter i världen, även vid inflationer, gör att många ser sig om efter fysiska investeringar och sparalternativ.

Förutom guld väljer många även att investera i mark, skog och fastigheter – kanske för att det inte medför lika stora risker som handel med aktier kan göra.

Fördelar och nackdelar

Att köpa guld kan ha både fördelar och nackdelar. Till fördelarna hör att det har ett stabilt värde, även när det är oroligt runt om i världen, vilket gör det till en trygg investering.

Det faktum att guldvärdet historiskt sett har varit så stabilt kan dock även ses som en nackdel – det går kanske inte att göra några stora pengar på investeringen.

Köpa guld? Det här behöver du veta