Hyrsjuksköterskans roll i vården

Hyrsjuksköterskor spelar en avgörande roll i att säkerställa kontinuitet och kvalitet inom sjukvården. De erbjuder en flexibel lösning för vårdinrättningar som behöver tillfällig personal för att täcka upp för frånvaro eller ökad arbetsbelastning. Dessa sjuksköterskor har ofta en bred erfarenhet från olika vårdmiljöer, vilket gör dem till en värdefull resurs. Sjuksköterskor är ryggraden i vården. De tillhandahåller patientcentrerad vård, administrerar mediciner, övervakar patienters tillstånd och fungerar som en länk mellan patienten och läkaren. Oavsett om de är fast anställda eller hyrs in, är deras insats oersättlig för att upprätthålla en hög vårdstandard.

Bemanning: En flexibel lösning

Bemanning inom sjukvården handlar om att snabbt och effektivt fylla personalgap. Det kan handla om att täcka upp för en sjuksköterskas semester, en plötslig sjukdomstoppar eller att hantera en tillfällig ökning av patientflödet. Genom att anlita en hyrsjuksköterska kan vårdinrättningar säkerställa att patienterna alltid får den vård de behöver.

Konsultrollen: Expertis på tillfällig basis

Som konsultsjuksköterska har man möjlighet att dela med sig av sin expertis till flera vårdinrättningar. Detta kan innebära att man arbetar på ett sjukhus under en period och sedan flyttar till en annan inrättning. Denna roll ger sjuksköterskor möjlighet att bredda sin erfarenhet och samtidigt bidra med sin kunskap på flera platser.

Vikariens viktiga funktion

Vikarier fyller en kritisk funktion inom sjukvården. De ser till att vårdinrättningar kan fortsätta fungera smidigt även när ordinarie personal är frånvarande. Vikarierande sjuksköterskor kan snabbt anpassa sig till nya miljöer och bidra till att upprätthålla en hög vårdkvalitet.

Tillfälliga uppdrag, bestående intryck

Att arbeta som hyrsjuksköterska innebär ofta kortare uppdrag på olika platser. Även om dessa uppdrag kan vara tillfälliga, kan sjuksköterskans insats ha en bestående inverkan på patienterna och vårdteamet. Varje uppdrag ger en möjlighet att göra skillnad och lämna ett positivt avtryck. Sammanfattningsvis erbjuder hyrsjuksköterskor en ovärderlig tjänst till sjukvårdssektorn. De säkerställer att vårdinrättningar kan fortsätta erbjuda högkvalitativ vård även under utmanande omständigheter. Oavsett om de arbetar som konsulter, vikarier eller i andra tillfälliga roller, bidrar dessa sjuksköterskor till att stärka och förbättra vården för alla patienter.

Så fungerar räntan och avgifterna för en kontokredit

När det kommer till kontokrediter spelar inte bara det belopp som du lånar roll. Även räntan och avgifterna kan ha en betydande inverkan på din ekonomi. Denna artikel ämnar ge en grundlig förståelse för hur räntor och avgifter på dessa krediter fungerar. Så fortsätt att läsa så kan du kanske lära dig något nytt!

Detta bör du känna till om räntan på din kontokredit

Vad en kontokredit är kan du läsa dig till på Brixos huvudsida. Men hur kan du då förstå hur räntan på din kredit beräknas? Först och främst bör du ta reda på huruvida den är fast eller rörlig:

 • Fast ränta innebär att räntan förblir densamma under hela kreditens löptid.
 • En rörlig ränta kan skifta över tid utifrån de aktuella förhållandena på räntemarknaden.

Räntan på en kontokredit brukar vanligtvis anges som en årlig procentsats. Men det är viktigt att understryka att räntan ofta beräknas antingen på dagsbasis eller månadsvis.

Räkneexempel

Låt oss anta att du har en kontokredit på 10 000 kr med en fast årlig ränta på 15 %. Om du utnyttjar hela beloppet och tar ett år på dig att betala tillbaka beloppet kommer du att betala 1 500 kr i ränta. Detta förutsatt att inga andra avgifter tillkommer, vilket det faktiskt brukar göra. Dessutom brukar återbetalningen ske månadsvis, vilket innebär att det blir en viss ränta-på-ränta-effekt i negativ bemärkelse.

Så för att minimera kostnaderna bör du betala av din kredit snabbt och undvika förseningsavgifter. Mer om avgifterna kan du läsa dig till nedan.

Dessa avgifter bör du ha kolla på när du nyttjar din kredit

När du använder din kredit kan det ibland tillkomma ett antal andra avgifter utöver räntan:

 • Uppläggningsavgift. Många långivare tar ut en engångsavgift när du öppnar en kontokredit.
 • Förseningsavgift. Om du missar en betalning kan detta resultera i extra avgifter, såsom en dröjsmålsavgift.
 • Årsavgift. Vissa långivare tar ut en årlig avgift för din kredit.

Avgiftsstrukturen och vilka avgifter som tillkommer varierar dock en hel del mellan olika långivare. Så läs igenom villkoren och försäkra dig om att du är införstådd med vad som gäller i just ditt fall!

Därför använder många kvinnor idag fillers

På senare år har det blivit allt mer populärt bland kvinnor att genomgå diverse olika skönhetsbehandlingar. Detta gäller inte minst andra behandlingar än plastikkirurgi, såsom injektioner och hudbehandlingar. Till exempel använder många kvinnor idag fillers för att föryngra sitt utseende samt släta ut rynkor i ansiktet.

Men vilka är egentligen de faktorer som ligger bakom denna växande trend? I denna artikel gör vi en djupdykning i de olika anledningarna till att många av dagens kvinnor använder sig av dessa injektioner för att förbättra sitt utseende.

3 viktiga anledningar till att fillers är så pass populära idag

Det finns naturligtvis många olika skäl till att många av dagens kvinnor använder sig av fillers. Dessa är dock några av de främsta fördelarna:

 • Sociala medier och tillgängligheten driver på trenden. Det finns flera olika faktorer som driver på denna trend att många kvinnor genomgår skönhetsbehandlingar med injektioner. En av dessa faktorer är att många framstående profiler på sociala medier bidrar till att göra dessa behandlingar populära. En annan bidragande orsak är att behandlingen är lättillgänglig och är ett gångbart alternativ även för personer som inte tillhör de övre samhällsskikten. Dessa behandlingar är ofta prisvärda och har därför blivit väldigt populära bland svenska kvinnor. Läs mer om behandlingen på https://ak.se/.
 • Det är en snabb och smidig behandling. En av de största lockelserna med injektioner är att dessa erbjuder ett icke-kirurgiskt sätt att förbättra sitt utseende. En injektion kräver inget snitt, inga stygn och ingen lång återhämtning och eftervård efter behandlingen. Därför väljer många kvinnor som vill förbättra sitt utseende utan kirurgi att låta sig injiceras. De flesta behandlingar tar inte mer än 30 till 60 minuter att utföra och kunden kan sedan genast återgå till sina vardagliga aktiviteter.
 • Resultatet är omedelbart och ser naturligt ut. En annan fördel med fillers gentemot vissa andra skönhetsbehandlingar är att resultatet är omedelbart. Vanligtvis ser du ett resultat direkt så fort behandlingen har slutförts. På denna punkt skiljer sig injektioner från plastikkirurgi, där det ibland kan ta veckor eller månader för slutresultatet att framträda. Dessutom ser resultatet också väldigt naturligt ut när injektionerna ges av en skicklig behandlare.

Få tips på hur du kan välja rätt ostar till brickan här

Är du på jakt efter tips som kan hjälpa dig att optimera ostbrickan? Då har du kommit rätt – du hittar bra tips och råd kring att välja rätt ostar till brickan här i artikeln. Läs vidare och låt dig inspireras!

Ta del av våra bästa tips kring att välja rätt ostar till brickan här

Dessa är våra bästa tips för att välja ostar för din ostbricka:

 • Antal ostar: En grundregel för att välja antalet ostar för din ostbricka är att inkludera mellan tre och sex olika sorter. För en mindre sammankomst kan du välja tre eller fyra ostar, medan du för en större fest eller middag kanske vill öka antalet till fem eller sex. Det är viktigt att inte överväldiga dina gäster med för många val utan att snarare fokusera på kvaliteten och kombinationen av de valda ostarna.
 • Smakbalans: För att skapa en harmonisk ostbricka bör du överväga att inkludera ostar med olika smaker, från milda och krämiga till kraftiga och intensiva. Tänk på att kombinera ostar från olika kategorier, som hårdost, halvhård ost, mjukost, blåmögelost och färskost. Detta för att erbjuda en balanserad smakupplevelse. Det kan också vara intressant att inkludera ostar med olika mjölkkällor, som ko, get, får och buffel, för att skapa ytterligare kontrast och variation.
 • Textur och konsistens: Olika texturer och konsistenser kan göra din ostbricka mer intressant och dynamisk. Inkludera ostar med olika fasthet, från fasta och krispiga till krämiga och smidiga. Tänk på att vissa gäster kanske föredrar en viss konsistens framför en annan, så att erbjuda ett brett utbud kan vara en bra idé.
 • Färg och visuell presentation: En vacker och visuellt tilltalande ostbricka är inte bara en fröjd för ögat utan kan också förhöja smakupplevelsen. Variera färgerna på ostarna och tänk på att inkludera ostar med olika ytor och mönster, som ostar med naturlig eller vaxad skorpa, ostar med mögel och ostar med kryddor eller örter. Presentera ostarna på en vacker trä- eller marmorbricka och överväg att dekorera brickan med blommor, örter eller ätbara blad för att skapa en ännu mer attraktiv presentation.

Genom att följa dessa riktlinjer kommer du att kunna skapa en välbalanserad och läcker ostbricka som kommer att glädja dina gäster och ge en minnesvärd upplevelse för alla.

Få fler tips på hur du kan välja rätt ostar till ostbrickan här!

Din New Era-keps har en längre historia än vad du kanske tror

Är du sugen på att skaffa dig en sprillans ny New Era-keps? När du i sådana fall bär den nya kepsen på ditt huvud kan du nästan känna historiens vingslag slå runt omkring dig. Detta företag har nämligen varit verksamma och tillverkat kepsar i drygt 100 år. Företaget påbörjade sin resa redan år 1920 och har med åren vuxit sig till att bli den största kepstillverkaren i hela världen.

Under årens lopp har kepsarna kommit och gått och nästan passerat revy genom företagets olika produktlinjer. Trots detta har företagets stil och klass bestått under alla år. Vissa produktlinjer har nämligen lämnats i princip orörda under många, många år. Därför har ikoniska varumärken såsom 59FIFTY vuxit sig fram. Kanske är det just en sådan här New Era-keps som du just nu går och sneglar på?

Din New Era-keps pryds sannolikt av ett basebollags logga

Råkar din nya New Era-keps prydas av loggan tillhörande ett basebollag? Oddsen för att så är fallet är inte särskilt höga. Företaget har nämligen under lång tid tillverkat kepsar till Major League Baseball (MLB), vilket är den stora basebolligan i USA. Med tiden har de dock även kommit att ge sig in även på andra sporter, såsom amerikansk fotboll och basket. Men det är inte bara till de större ligorna såsom NBA och NFL som de tillverkar kepsar – de gör även detsamma åt flera av de mindre amerikanska ligorna.

Tre viktiga tillfällen i företagets långa och anrika historia

När det kommer till kepstillverkaren New Era samt företagets långa och anrika finns det förstås flera viktiga händelser som man skulle kunna plocka ut. Men om vi ska hålla oss till den vision som gjorde att företaget växte sig väldigt stort med början under 1920- och 1930-talen kan vi begränsa antalet händelser lite grann. Då kan vi välja att peka ut följande händelser:

 • 1920 la den tyske immigranten Ehrhardt Koch vid 37 års ålder grunden för företaget New Era Cap Co.
 • 1950 föddes deras ikoniska varumärke 59FIFTY.
 • Under 2000-talets första årtionde etablerade man sig som ett av de främsta varumärkena inom kategorin huvudbonader i världen.
 • 2020 firade företaget 100 år.

Blombud i Sverige – tips när du ska skicka blommor

Blombud i Sverige har använts under lång tid. Sättet man använder blombud på har fått sig ett ansiktslyft – idag är det enklare än någonsin att överraska någon man tycker om med en fin bukett. För att mottagaren ska bli extra glad kommer här ett par tips som kan hjälpa på traven.

Tala blommornas språk

Vilken typ av blommor du skickar, hur många och vilken färg de är säger en hel del. Även om du själv inte läser in någonting i det, är sannolikheten stor att mottagaren gör det. Bra saker att känna till är till exempel följande:

 

 • Rosor är symbolen för romantik och kärlek.
 • Färgen på blommorna ändrar budskapet.
 • Vita liljor och nejlikor är vanliga vid begravningar.

 

Antalet blommor i buketten säger mycket. Till exempel betyder en blomma att Du är allt för mig, medan sex blommor i buketten säger Jag tvivlar på ditt ord.

 

Fundera på vad du vill säga och använd blommornas språk för att säga det.

Blombud i Sverige – skicka med skötselråd

Ett praktiskt tips som gör att din present lever lite längre. Många är duktiga med blommor – medan andra nästan helt saknar kunskap om hur de bör tas om hand. Skicka gärna med skötselråd så att mottagaren får mer glädje av blommorna du skickar.

 

Det förekommer att blombud i Sverige skickar med skötselråd utan att du behöver fråga om det. Det bästa är att dock att säga det på förhand, så att du är säker på att mottagaren får kunskap om hur blommorna ska tas om hand. Florister kan också skicka med näring till jorden vilket, tillsammans med skötselråd, kan förlänga blommornas liv avsevärt.

Titta på fraktkostnaden

Hos vissa florister kan själva blommorna och buketterna billiga, medan deras priser för leverans kan vara betydligt dyrare än konkurrenternas. Priserna hos blombud i Sverige kan variera ganska kraftigt, så det är en god idé att även jämföra fraktkostnaderna – inte bara blompriserna.

Var ute tidigt för snabb leverans

Vill du att mottagaren ska få sin bukett redan idag? Det är möjligt hos de flesta blombud i Sverige – men då gäller det att du är tidigt ute på dagen. Det kan också vara så att leveransen kostar extra när det är kort varsel.

 

Lycka till med blommorna!

Köpa guld? Det här behöver du veta

Att investera i guld kan vara ett sätt att bredda sitt sparande och särskilt populärt tycks det vara när det finns oroligheter i världen. Under exempelvis coronapandemin steg guldpriset och detsamma hände i början av invasionen i Ukraina. Nedan finns mer att läsa för dig som är intresserad av att köpa guld.

Guld kan köpas på olika sätt

Den som vill köpa guld kan göra det på olika sätt och ett exempel är att köpa fysiskt guld. Det kan göras både privat och via företag som ägnar sig åt försäljning. För att köpa privat går det till exempel att hålla koll på olika auktionssajter och andra annonsplatser på nätet.

Det går även att köpa guld på annat sätt, i då i form av:

 • Certifikat
 • ETF-fonder

Varken certifikat eller fonder ger något fysiskt guld och det är lite av en smaksak vad som föredras. Den som väljer fysiskt guld bör dock tänka på stöldrisken – vid större mängder kan det vara värt att investera i ett riktigt bra kassaskåp, alternativt låta det förvaras i ett bankfack.

Förvaring i bankfack är dock inte gratis – det är vanligt att bankerna tar ut en avgift på ett par hundralappar om året. Förvaras guldet under många år kan det, sett till förvaringskostanden, faktiskt bli en förlustaffär den dagen guldet säljs vidare.

Bästa tillfällena att köpa guld

Guld har ett ganska stabilt värde vilket är en av anledningarna till att det kan vara en bra investering. Det finns dock tillfällen då det kan bli extra lönsamt att köpa guld och det är i tider där det av olika anledningar svajar på aktiemarknaden.

Under coronapandemin och i början av invasionen i Ukraina syntes ökningar i guldets värde. Oroligheter i världen, även vid inflationer, gör att många ser sig om efter fysiska investeringar och sparalternativ.

Förutom guld väljer många även att investera i mark, skog och fastigheter – kanske för att det inte medför lika stora risker som handel med aktier kan göra.

Fördelar och nackdelar

Att köpa guld kan ha både fördelar och nackdelar. Till fördelarna hör att det har ett stabilt värde, även när det är oroligt runt om i världen, vilket gör det till en trygg investering.

Det faktum att guldvärdet historiskt sett har varit så stabilt kan dock även ses som en nackdel – det går kanske inte att göra några stora pengar på investeringen.

Enkla och roliga pyssel som passar för alla

Pyssel är ett perfekt tidsfördriv för både stora och små som gillar att plocka fram sin kreativa sida. Att måla om gamla loppisfynd eller att skapa något helt från grunden är både roligt och relativt billigt. Nedan följer några förslag på enkla saker att pyssla med – som passar för alla.

Pyssel med papper

Det finns mycket roligt och enkelt pyssel att göra med papper. Genom att klippa och klistra går det att skapa härliga konstverk eller så går det att ägna sig åt så kallad scrap booking.

Även gamla kartonger och toarullar kan komma väl till pass när pysselsuget sätter in och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna. Det går att göra mycket fint med enkla medel så kolla igenom återvinningen efter ”fynd” då och då!

Skapa med lera

Annat enkelt och roligt pyssel är att skapa med lera. Det är dessutom något som passar för alla åldrar och därmed perfekt att göra tillsammans med barnen. Det finns olika typer av lera, till exempel sådan som är självtorkande och sådan som behöver brännas i ugn.

Tillverka dekorationsfigurer till hemmet, ljusstakar och ljushållare, skålar, fat och annat fint.

Förnya och återbruka med färg

Färg kan förnya i princip vad som helst och återbruk är något som minst sagt är på tapeten just nu. Att måla om gamla möbler, krukor och annat som pryder hemmet i dagsläget kan ge ett enormt lyft samtidigt som det är ett väldigt enkelt sätt att göra förändringar.

Finns inget i hemmet att måla om går det att fynda billiga prylar på loppis kan få nytt liv i just ditt hem. Mycket billigare än att köpa nytt och dessutom blir resultatet mer personligt.

Fixa en komplett pyssel-låda

Pyssel är ett perfekt tidsfördriv under regniga eller långtråkiga dagar och för att alltid kunna sätta händerna i ett kreativt projekt är det bra att ha olika material och redskap hemma. I en komplett ”pyssel-låda” bör bland annat följande finnas:

 • En vass sax
 • Limpistol
 • Pennor och penslar
 • Olika typer av färger – så som sprayfärg, akrylfärg och snickerifärg

Vad gäller material beror det lite på vad man föredrar att jobba med. Lera, trä och papper i olika former, så som gamla tapeter, färgade och vita papper i olika tjocklekar och presentpapper, är några exempel på material som är användbara när det kommer till pyssel.

Tips till dig som ska beställa catering i Stockholm

Den mat och dryck som serveras har stor betydelse för gäster och deltagare i evenemang. Faktum är att många lägger en betydande vikt på denna faktor när de bestämmer sig för vilka event de ska gå på och inte. Om man på förhand tror att maten och drycken håller en bra nivå är sannolikheten att man kommer till eventet betydligt större. Därför bör du som arrangerar ett evenemang köpa in catering i Stockholm. Genom att göra detta kan du säkerställa att denna del av eventet håller en odiskutabelt hög nivå.

När det kommer till cateringtjänster för evenemang är planeringen A och O. Till exempel är det viktigt att rätt sorts mat serveras och att budgeten för ändamålet inte spräcks. För att underlätta för dig som är involverad i denna process har vi därför sammanställt tipsen nedan.

När du köper catering i Stockholm bör du tänka på detta

När du ska köpa in catering i Stockholm till ett evenemang bör du fatta beslutet med viss omsorg. Mattrender kommer nämligen och går, och därför är det viktigt att du samarbetar med en cateringfirma som har örat mot rälsen. Först då kan du säkerställa att dina trendkänsliga gäster och deltagare i eventet får mat och dryck som faller dem i smaken.

Tänk därför på att:

 • Mat som är organisk och nyttig är väldigt inne. Allra helst bör den vara tillverkad av lokala och säsongsbetonade ingredienser.
 • Erbjuda alkoholfria alternativ. Bara för att drycker utan alkohol serveras betyder detta dock inte att dessa behöver vara tråkiga. Det går nämligen att göra färggranna och smaskiga drinkar även utan spriten.
 • Våga testa saker från andra kulturer. Exotiska ingredienser och maträtter kan ibland ses som lite för vågade. Men om du bara väljer rätt kan det visa sig bli en riktig fullträff!
 • Erbjuda specialkost. Vissa deltagare kan behöva äta någon speciell kost som har anpassats till deras sjukdomstillstånd. Det kan röra sig om matallergier eller överkänsligheter av olika slag. Du kan få svårt att uppfylla alla gästers kriterier men försök att få med de lite vanligare specialkosterna.
 • Glöm inte bort de tidlösa storfavoriterna. Hamburgare och öl är bra exempel på en maträtt och en dryck som alltid funkar för de allra flesta!

Att bli konsult är ett bra val för dig som är psykolog

Psykologyrket kan vara väldigt tidskrävande och stressande. Därför är det viktigt att du tar en titt på hur mycket tid du lägger ner på jobbet, familjen och andra delar av ditt liv. Detta för att du ska kunna skapa en bättre balans mellan arbete och fritid. Som du säkert kommer märka är det också ett bra val att jobba som psykolog via ett bemanningsföretag. Genom att göra detta kan du nämligen styra mer över denna balans och få mer gynnsamma förutsättningar.

Viktigt att inse sina begränsningar

I den informationsålder som vi idag lever i är det lätt att få känslan att det alltid finns mer att göra under arbetsdagen än vad som faktiskt är möjligt att åstadkomma som psykolog. Därför är det viktigt att du finner acceptans i att du inte kommer kunna göra precis allt som du egentligen önskar göra. Om dina känslor säger åt dig att du är överväldigad är det därför en bra idé att ta ett steg tillbaka. Det är nämligen närmast omöjligt att kombinera ett väldigt hektiskt arbetsschema med att även ta bra hand om dig själv som person och samtidigt ha en givande fritid.

Därför får du en bättre balans när du blir psykolog på bemanning

Upplever du att du skulle kunna gynnas av en bättre balans mellan arbete och fritid? I sådana fall bör du överväga att bli psykolog på bemanning. Genom att bli psykologkonsult får du nämligen fördelarna att du kan:

 • Få en större flexibilitet. Genom att ta anställning hos ett bemanningsföretag kan du få en större kontroll över din arbetssituation. Du kan till exempel få arbeta på det sätt som bäst passar dig. Du kan välja var du vill jobba, vilken sorts uppdrag du vill ta på dig och hur mycket du önskar arbeta.
 • Välja mellan att jobba deltid eller heltid. Vill du bara ta på dig några enstaka utredningar varje månad? I sådana fall kan du välja att arbeta med psykologyrket på deltid. Men du kan även välja att jobba heltid med yrket om detta är vad du vill.