Hur gästerna på bröllopet ska sitta

En fråga som många blivande äkta makar ställer sig är hur gästerna på bröllopet ska sitta. Detta är en av de sista sakerna på din att göra-lista inför bröllopet, men samtidigt en viktig sådan. Här försöker vi underlätta detta arbete för dig.

Om du ska ha 25 gäster på en buffé kanske du inte ens behöver tilldela dina gäster särskilda sittplatser. Om du istället ska ha 75 eller fler gäster och ha en sittning där måltiden serveras vid bordet, behöver du se till så alla har någonstans att sitta. Anledningen till detta är att de flesta människor föredrar att få veta var de ska sitta – och att veta att du tagit dig tid att styra upp detta arrangemang.

Fasta sittplatser är dessutom fördelaktigt att ha om du serverar flera olika alternativ till förrätt, eftersom serveringspersonalen då enklare kan ta reda på hur många kyckling, kött eller vegetariska rätter som ska till ett viss bord när de vet vilka som faktiskt sitter där. Bordsplacering är därför ett bra sätt att underlätta för såväl dina gäster som för serveringspersonalen.

Börja i god tid och planera noga

Vissa par har suttit vid köksbordet kvällen före den stora dagen, eller till och med samma morgon, och just påbörjat sin bordsplacering. Detta bör du dock undvika – du har viktigare saker att tänka på än denna. Du kan förvisso göra vissa förändringar i sista minuten, men du bör ha större delen av bordsplaceringen klar för dig åtminstone en vecka före bröllopet.

Skapa gärna ett kalkylblad för ändamålet. Om du inte redan har gjort detta, skapar du en kolumn där du delar in gästerna utifrån det förhållande de har till er: vänner, släkt, vänner till släkten o.s.v. På så vis kan du enklare sortera listan och bryta ner den på ett sätt som är mer logiskt för bordsplaceringen. Allt du sedan behöver göra är att dela in de olika listorna i tabeller.

Traditionellt sitter föräldrarna vid samma bord som paret, tillsammans med mor-/farföräldrar och syskon. Om dina eller din partners föräldrar är skilda kan det dock vara obekvämt för dem att sitta nära varandra, så du kan behöva göra en lite annorlunda indelning.

Bordsplaceringen är bara en av många detaljer på bröllopet, kanske inte alltid den roligaste för man vill gärna fokusera på de roliga bitarna som dekoration och stil som om ert bröllop skall ha en särskild färg så vill man hitta gemensamma drag rätt igenom.

Hur gästerna på bröllopet ska sitta