De flesta privatpersoner har inte speciellt mycket koll på de olika begrepp som används för att beskriva delar på ramar. Man letar efter passande tavelramar utifrån det foto som ska ramas in och köper hem dessa. Men det finns en hel del begrepp som i vissa fall kan göra det enklare att välja rätt ram.

Ramlister

En ramlist är en lång list som inte är tillskuren ännu. Beroende på hur stora ramar som önskas sågas listerna till i olika längder. Detta innan de monteras ihop. Det kan alltså liknas med hur golvlister skärs till utifrån hur långa de ska vara.

Stavlimad tavelram

Med stavlimning tar man flera ramlister och lägger dem tätt ihop. Dessa monteras ihop med trälim och tvingar. På detta sätt kan man skapa större tavelramar med samma material som de smalare. Man kan även skapa riktigt breda ramar. Även här kan man alltså se likheter från byggbranschen. Även där jobbar man med stavlimning även om det är betydligt större ”stavar”.

Syrafritt papper i tavelram

Ett syrafritt papper är fördelaktigt att ha på baksidan av ramen. Det vill säga den papp som håller fast motivet. Det brukar vara små snäppen på baksidan av tavelramar som pressar fast denna papp som i sin tur har motivet på framsidan. Är det viktiga foton som ska presenteras bör man absolut ha syrafri papp eftersom bilderna annars kan påverkas av syran. Syrafri papp används mycket ofta i passepartouter då dessa omsluter fotot.

Shattering

Shattering skapar mycket effektfulla och stiliga skuggeffekter. Man behandlar tavellisterna på olika sätt för att därigenom skapa en illusion av riktigt gamla tavelramar. Kan exempelvis användas för att få fram en antik känsla. Genom att foliera tavelramar sätts en extremt tunn folie på ramen. Detta för att skapa en speciell färg. Man kan exempelvis foliera tavelramar med guldfolie vilket därmed skapar illusion av guld. Ett sätt att skapa elegans och lyx av relativt vanliga ramar. Passar bra på tavelramar som är av lite mer snirkliga och eleganta i grunden.

Passepartout

En passepartout kan användas istället för en klassisk tavelram men även i kombination med denna. Det är en tunn skiva (oftast svart eller vit) som ramar in fotot. Det är ett billigt alternativ mot att köpa större tavelramar. I och med att de är tillverkade av syrafritt papper påverkas inte fotot som sätts in i denna ram.

Besök denna sida för köp av nya tavelramar.

Vanliga begrepp inom tavelramar