Att välja den rätta parfymen som passar just dig kan vara lite svårt eftersom dofterna varierar från person till person. En parfym som passar perfekt till din väninna, kan lukta hemskt på dig. Anledningen till detta är att kroppens hud har olika pH-värde på alla kroppar. När det kommer att välja den rätta parfym dam eller herr så är det en personlig upplevelse.

Tanken är att väldoften ska passa din personlighet, men i själva verket är det faktiskt din hjärna som väljer vilka av dofterna som passar bäst för dig eller inte. I vissa fall kan det räcka med att en av ingredienserna i parfymen, som exempelvis citrus- eller trädoften inte alls fungerar på din hud. Ta del av några riktlinjer för att underlätta ditt val av den perfekta doften för dig.

Klassindelning av väldofterna

Parfym onlineInnan du köper parfym online i butik kan det vara bra att veta att väldofterna är indelade i olika klasser. Parfymernas intensitet bestäms av hur koncentrationen av själva doften är. Detta innebär den starkaste koncentrationen behöver inte vara den bästa. De flesta personerna föredrar att ha en relativ låg koncentration om doften ska användas till vardag och en lite starkare koncentration vid festliga tillfällen.

Body spray – Har en koncentration på 1%. Doften varar inte speciellt länge men inger en härligt skön och fräsch känsla. Perfekt när fysiska aktiviteter ska genomföras.

Eau de cologne – Har en koncentration på mellan 3% – 6% och är de allra vanligaste väldofterna som tillverkas. De har oftast en citrusbas och är ljusa, perfekt att bäras på vardagarna.

Eau de toilette – Har en koncentration på mellan 7% – 15% och fungerar också till att bäras varje dag.

Eau de parfum – Har en koncentration på mellan 15% – 40% och passar att bära vid speciella tillfällen och med en liten mängd. Några få droppa räcker och doften sitter i länge.

Doft för roliga och aktiva personer

För dig som anser dig vara rolig och/eller aktiv person, då fungerar det bäst men en trevligt uppfräschande doft av citrus. Har din väldoft ingredienser av citron, apelsin eller verbena (blomma) eftersom dessa dofterna är härliga och uppfriskande. Just inom denna kategori finns det ett antal trevliga unisexparfymer.

Doft av elegans

Vid vissa tillfällen vill du kanske förmedla en liten antydan av elegans, mystik och charm. Då ska du har en exotiskt doft med lite högre koncentration. Dels varar dessa dofterna många timmar, men efterlämnar doftspår av tropiska frukter, blommor och skog på din hud.

Ungdomlig och sexig doft

Oavsett vilken ålder du har, vill du vid några speciella tillfällen dofta lite mer kaxigt, riskfylld och sexig. Vid sådan tillfällen ska du satsa på väldofter som är söta, doftar godis, äpple, orientaliska blommor eller ros.

Dofter som nästan alltid fungerar

Det finns ett par dofter som nästan alltid fungerar och på alla hudtyper.

Fräscha dofter – De fräscha dofterna kallas vanligtvis för gröna dofter som exempelvis citrus eller nyklippt gräs.

Blommiga dofter – Blomdofter fungerar alltid, som till exempel jasmin, rosor, gardenia, liljekonvalj eller apelsinblommor.

Välja rätt parfym