Om du har låg kreditvärdighet påverkar det dina chanser att få ett lån, men det går. Låt oss titta lite närmare på vad kreditvärdigheten betyder för chanserna att få ett lån.

Låg kreditvärdighet – vad är det?

Innan en långivare beviljar ett lån vill de först bedöma hur goda chanserna är att de ska få tillbaks de pengar som de ska låna ut. Därför ställs vissa krav på dig som vill låna. För att det ska gå snabbt att fatta beslut och för att alla ska bedömas på samma grunder har varje långivare en metod eller mall för att bedöma kreditvärdigheten. Långivaren begär in en kreditupplysning från något av kreditupplysningsföretagen för att få en bild av hur din ekonomi ser ut. De tre mest använda kreditupplysningsföretagen i Sverige är:

  • UC
  • Bisnode
  • Creditsafe

Kreditupplysningen ger en ögonblicksbild över hur din ekonomi ser ut och den blickar även tillbaks ett par år i tiden. Även om vissa kreditupplysningsbolag även hat någon form av sammanfattande kreditbetyg är det upp till långivaren att göra en egen bedömning av din kreditvärdighet. Några av de vanligaste sakerna man tittar på är:

  • Hur hög din taxerade årsinkomst är
  • Finns det några betalningsanmärkningar? När registrerades de?
  • Hur många och hur stora skulder och krediter har du?
  • Antal kreditförfrågningar

Vissa långivare har högre krav för lån med låg kreditvärdighet. En del kräver till exempel en årsinkomst på 100 000 kronor medan andra har lagt ribban på 200 000 kronor. För snabblån kan det räcka med 50 000 kronor eller ännu mindre. Vissa långivare godtar inte betalningsanmärkningar medan andra accepterar en eller flera anmärkningar. Generellt sett är det svårare att få lån om du redan har många lån. Det bidrar till den låga kreditvärdigheten. Då är det bättre att ha få lån även om de är lite större. Slutligen ser vissa långivare rött om du haft många kreditförfrågningar på kort tid. Det kan bidra till en låg kreditvärdighet.

Vilka lån kan man få trots låg kreditvärdighet?

Om du har låg kreditvärdighet kan det vara svårt att få ett bolån eller privatlån. Däremot är det lättare att få ett sms lån, snabblån eller att öppna ett så kallat kreditkonto. Priset du får betala för att få ett lån med låg kreditvärdighet  är att räntan blir högre. Många av lånen inom denna kategori har dessutom en hel del avgifter, något som du måste ta med i beräkningen. Det går dock att hitta relativt billiga lån även med låg kreditvärdighet.

Vad för kreditvärdighet?