En stor bröllopsfest är dyr. De flesta har inte en obegränsad budget där man kan få allt man önskar till bröllopet. Speciellt inte om man har många önskemål. Det finns dock sätt att få lite mer, utan att för den sakens skull krossa budgeten. Så hur gör man egentligen för att sköta sin bröllopsplanering på budget? Här kommer ett par tips.

Lätta på gästlistan

I många bröllop kan mat och dryck för gästerna uppgå till omkring 50 % av bröllopets kostnader. Har du en stor gästlista, och en mindre budget, kan det vara läge att börja lätta på gästlistan. Givetvis bör detta göras innan du faktiskt skickar ut inbjudan. Ponera att kostnaden i er bröllopsplanering för mat och dryck, per person, uppgår till 500 kronor. Genom att minska antalet gäster med 12 personer, så kan du spara 6 000 kronor. Att lätta på gästlistan är kanske inte det enklaste, men likväl effektivt om man vill spendera mer pengar på till exempel lokal, klänning eller blommor.

Kan du få hjälp med bröllopet, istället för presenter?

Kanske kan du fråga några gäster du känner väl om hjälp med bröllopet, istället för presenter. Känner du några duktiga musiker, eller någon bra fotograf? Deras present skulle kunna vara att spela på bröllopet och att fota det.

Lokalval

Utomhus eller hemma. Det här är två alternativ som kan spara dig rejält med pengar. Att hyra en egen byggnad eller annan lokal för ceremoni och mottagning kan kosta ganska mycket. Ett mer ekonomiskt val är att ha bröllopet hemma hos er (eller hos föräldrarna), för att dra ned lokalkostnaderna till nästan 0. Troligtvis behöver du hyra in diverse utrustning som kanske hade funnits annars (bord och stolar till exempel), men sannolikt blir det ändå bra mycket billigare. Om du väljer att hålla bröllopet utomhus är det viktigt att kolla vädret noggrant. Ännu viktigare är kanske att ha en plan b i din bröllopsplanering – om vädret skulle bli riktigt dåligt.

Maten

Kan ni hantera cateringen själva? Det kan spara er en hel del pengar. Ett annat alternativ är att ta kontakt med en rad olika cateringfirmor och be om prisförslag. Dessa kan skilja sig åt ganska mycket. Jämför offerterna och vad som ingår – titta inte bara på totalpriset.

Så sköter du din bröllopsplanering