Oavsett var på kroppen man rakar sig är det viktigt att man använder fräscha och vassa rakhyvlar. Och dom flesta som rakar sig har säkerligen förbrukat en hel del av dessa men kanske tillhör du en av dom som ändå inte byter tillräckligt ofta. Det är ett av dom vanligaste misstagen – att man använder en gammal och slö hyvel. Nedan kan du läsa mer om rakhyvlar och vilka vanliga misstag man bör undvika när man använder dom.

Rakhyvlar ska bytas ut ofta

Det är inte ovanligt att rakhyvlar används i veckor, eller kanske till och med månader, innan dom byts ut. Lägg där till att dom lämnas kvar i duschen bland tvålrester och kalk och ständigt blir fuktiga – det säger sig självt att bladen snabbt blir slöa. Använder man engångshyvlar bör dom användas en, max två gånger, vilket man också kan lista ut med hjälp av namnet.

Använder man rakhyvlar med utbytbara blad så är hållbarheten något längre men självklart beror det också på hyvelns kvalitet. En riktigt bra hyvel, som sköts och förvaras på rätt sätt, kan hålla upp till ca 50 rakningar. Så fort man märker att den börjar bli slö eller skadad är det dock dags att byta bladen även på en sådan.

Vanliga misstag vid rakning

Att använda rakhyvlar av olika slag är förvisso ingen vetenskap men ändå finns det många som gör små fel. Har du till exempel upplevt irriterad hud eller inåtväxande hårstrån finns en risk att du gjort något fel.

  • Rakning på torr hud – Aj, aj, aj. Detta är ett stort NEJ och inte alls skonsamt för huden. Att använda rakhyvlar mot torr hud skapar allt som oftast irritation och risken att man skär sig är mycket stor. Dessutom är hårstråna ”hårdare” och mer svårarbetade om dom är helt torra. Om man tycker att röklödder känns onödigt, till exempel vid rakning av ben, så se åtminstone till att använda vatten och tvål.

  • Rakning i fel riktning – Ja det kanske låter konstigt att man skulle kunna raka åt ”fel” håll men det är faktiskt sant. När man rakar sig med hyvel finns en oskriven regel och det är att föra den medhårs. Om man rakar mothårs finns även här en större risk för irritation och inåtväxande hårstrån.
Om rakhyvlar och vanliga misstag vid användning