Infraröd bastu - ett hälsosamt byggprojekt

Vill du ha ett nytt byggprojekt att förkovra dig i under fritiden? I sådana fall kan det vara en god idé att bygga en infraröd bastu. Det finns gott om byggsatser för detta att hitta på marknaden, och när du väl är klar får du en bastu som ger många fördelar för hälsan.

Vad är skillnaden mellan att bygga en vanlig bastu och en infraröd bastu?

Konstruktionen mellan de två bastutyperna skiljer sig något åt. Den största skillnaden är att en infraröd bastu värms upp av infraröda lampor, istället för ett bastuaggregat. Lamporna sätts på plast genom att installera paneler, och det kan vara bra att känna till att du både kan ha ett aggregat och paneler. Ifall du har svårt att bestämma dig, alltså.

Att köpa en byggsats

På marknaden finns kompletta byggsatser med kabin och infraröda värmepaneler. Vanligtvis ingår allt du behöver så som, luftrening, belysning och bänkar. Många väljer att köpa kompletta paket eftersom det är enkelt och prisvärt. För den som vill ha lite mer utmaning, eller vill ha möjligheten att anpassa utformning och material själv i högre grad, är det givetvis möjligt att köpa delarna separat.

Det bör dock påpekas att det finns en rad olika varianter att välja på när det gäller design. En del ser ut som mer klassiska bastumodeller, medan andra ser moderna ut med exempelvis mycket glas. Vanligtvis är det gran eller fur som finns i paketen, men cederträ är ett exempel på ett träslag som förekommer.

Två hälsofördelar med en infraröd bastu

Fördelarna med de infraröda strålarna är vida kända. Till exempel finns belägg för att följande för att följande hälsoeffekter finns:

  • Det rensar ut gifter ur kroppen. Detox är ett ord som har blivit trendigt på senare år. Kanske på goda skäl – det produceras betydligt fler kemikalier idag än någonsin, och vi exponeras för det till en högre grad. Att bada infraröd bastu sätter kroppen på “avgiftning”.
  • Värmen tränger djupare in i kroppen. Att värmen tränger djupare in i kroppen, jämfört med en traditionell bastu, är effektivt för att mjuka upp ömma muskler och för att lindra värk och stelhet. Muskelkramper är exempel på ett besvär som kan lindras med hjälp av värme. Vidare kan bastun användas som en uppvärmning inför fysisk aktivitet.
Infraröd bastu – ett hälsosamt byggprojekt