För att ett par skinnskor ska kunna hålla en längre tid behöver de vård och omtanke. Håll efter skorna med en riktigt bra skoborste som effektivt tar bort smuts. Applicera regelbundet fett och pigmenterande skokräm på skinnet för att ge det återfuktning, impregnering och glans. Använd skoblock för att bevara formen och förlänga hållbarheten på skorna.

Traditionella knep

En fuktig trasa kan vanligtvis vara tillräckligt för att ge skorna nytt liv, men i vissa fall krävs en ännu djupare rengöring. De mår bra av att bli grundligt rengjorda åtminstone ett par gånger om året.

För riktigt nedsmutsade och gamla skor kan det ibland vara bra att rensa bort smuts och gamla rester av skokräm genom att torka av skorna med kemiskt ren bensin. För ett bra resultat bör man dock inte göra det själv, utan överlåta arbetet till en skomakare.

Tur och ordning

Innan skorna rengörs bör man ta bort lösa innersulor och skosnören. Dessa kan med fördel bytas ut i samband med rengöringen för en ny och fräsch känsla.

Använd en bra gall-, läder- eller skumtvål och löddra upp skon med den under rinnande vatten. Tänk på att materialet kan få vattenmärken om det inte täcks jämnt med vatten. Arbeta in tvålen i skinnet med hjälp av en mjuk svamp och skölj sedan bort skummet med vatten.

Använd en handduk eller en bit papper för att noggrant torka av skon, och låt den sedan stå ett dygn i rumstemperatur med skoblock.

När skinnet är helt torrt behöver det näring. Applicera därför ett tunt lager med skinnfett som är återfuktande. Lägg sedan på ett lager impregnering och därefter skokräm för återpigmentering. En riktigt bra skokräm kan innehålla både återpigmentering, impregnering och återfettning.

Nya skor

För att hitta nya skor kan man besöka de olika butiker som finns tillgängliga. Här är en bra länk för de som vill ha skor i naturmaterial.

Skötsel av skinnskor