När man klär om möbler talar om ofta om att förnya även nackkuddar och kuddsatser som hör till möbeln. Detta är vissa gånger någonting som blir en naturlig del av tapetseringen medan det vid andra tillfällen kan vara kuddar som är i helt annat material och som därför behöver tapetseras för sig. En möbel som är på detta vis är Fåtöljen Jetson som från början designats av Bruno Mathsson. Här är stommen i ett material medan nackkuddar och kuddsatser är tillverkad i ett helt annat. Att renovera fåtöljen innebär därför två olika uppdrag. När det gäller tapetsering av skinn behöver man i vissa fall beställa materialet separat. Vanligtvis kan en erkänd tapetserarverkstad dock ta hand om hela arbetet även när det kommer till frågor om nackkuddar och kuddsatser.

Helhetsfråga

Det finns fall då man vill renovera en äldre möbel utan att för den sakens skull göra om allting. Om det finns nackkuddar och kuddsatser som vilar på stommen, kan man vilja behålla de äldre skinndelarna för att ha kvar den patina som blivit genom åren. Via en möbeltapetserare kan man ofta få tips om hur man kan behandla skinndetaljer för att de skall få tillbaks den flexibilitet och mjukhet som funnits tidigare. Dock är det inte alltid man kan rädda sådana material utan istället får tapetsera även dessa.

Som alltid när det kommer till att restaurera äldre föremål är det fråga om en helhetsbild. Man vill inte kompromissa med originalet, samtidigt som man vill göra möbeln användbar igen. Alternativet är många gånger att helt kassera möbeln om man inte vill restaurera den från grunden. Intresset för att tapetsera möbler har blivit större i och med det ökade inredningsfokus vi kan se i tidningar och diverse tv sändningar. Att förnya nackkuddar och kuddsatser är också någonting som engagerar även fler yrkeskategorier som jobbar med skinnslöjd.

För att komma i kontakt med en tapetserare som även hanterar nackkuddar och kuddsatser är detta en bra verkstad. Viss information finns på hemsidan men det finns även kontaktuppgifter för den som vill boka offert eller anlita firman för tapetsering av klassiska möbler och dekorationer.

Klä om kuddar och dynor