Att hitta en skön amningsbh kan kännas som en väldigt liten detalj i sammanhanget kring att vara gravid och föda barn, men det är något som verkligen kan underlätta vardagen. Dessutom tar en amningsbh andra hänsyn till bröstens förändringar än de flesta vanliga bh:ar gör, då de är designade med ett annat syfte.

Så fungerar amningsbh:n

När man ammar sitt barn är det väldigt praktiskt att bära amningsbh, eftersom man snabbt och enkelt kan komma åt att amma, utan att behöva klä av sig bh:n eller krångla undan kupan. De flesta amningsbh:ar har ett snabbknäppe som gör att man helt enkelt kan knäppa loss kupans front, för att smidigt kunna komma åt att amma barnet. På så sätt kan man också amma utan att känna sig alltför exponerad, vilket för många är en minst lika viktig aspekt som att det inte ska vara onödigt bökigt.

Tre saker att tänka på vid val av amningsbh

  • Ofta kan brösten kännas ömma och utsatta vid amning, så det är viktigt att bära en bh av mjukt material som ger ett skönt stöd. Det är också extra viktigt att byta bh ofta för att förhindra skav på bröstvårtorna, något som lätt uppstår om bh:n blir blöt av t.ex. mjölkläckage. För att slippa byta bh så ofta kan man även använda amningsilägg.
  • Välj en bh som passar brösten under amning, då de är i en större storlek än normalt. Mät, eller ta hjälp att mäta, så att det blir rätt storlek. Det är viktigt att bh:n inte sitter för tight eller klämmer, dels för att det gör extra ont på brösten under amningstiden, men också för att minska risken för mjölkstockning.
  • Det finns ett flertal olika amningsbh:ar att välja på, både vad gäller utseende och funktion. Amningsbh:ar görs både med och utan bygel för att ge skönt stöd till såväl större som mindre byst, men även om man normalt sett gillar att ha en bygelbh kan det vara skönare att ha en helt mjuk amningsbh. Här gäller det att känna efter själv, helt enkelt.
Hitta en snygg och bekväm amningsbh