Cykelstrumpor fyller flera funktioner

Strumpor som är framtagna för idrottande och tränande människor finns tillgängliga i flera olika längder och cykelstrumpor är inget undantag. Du kan välja mellan allt från låga ankelstrumpor till betydligt högre knästrumpor. Förutom de oskrivna regler som förekommer inom cykelkulturen, som kan förstärkas av din umgängeskrets och dina personliga preferenser, finns det en fördel med att välja längre strumpor. Cykelstrumpor med en längre längd kan nämligen reglera temperaturen i högre utsträckning.

Det mest populära alternativet bland cyklister är medellånga cykelstrumpor som sitter över ankeln men under knät. Dessa ger såväl foten som ankeln en hel del stöd, samtidigt som de varken känns för långa eller för korta. De kan dessutom skydda ankeln om du skulle trilla av cykeln. Samtidigt gillar många cyklister längre strumpor, dels på grund av deras utseende men även att de kan synliggöra de vadmuskler du har jobbat så hårt för att bygga.

Cykelstrumpor är utformade för att öka komforten genom att förbättra kontakten mellan dina fötter och dina cykelskor. Därför är inte bara valet av strumpor viktigt utan även valet av skor. Cykelstrumpor har en lägre vikt än vanliga strumpor, vilket är viktigt för att effektivisera kraftöverföringen från dina fötter till pedalerna. Genom att välja fel par skor till dina strumpor ökar du risken för blåsbildning och nervsmärta. Cykelstrumpor som är alltför tjocka eller gör att foten rör sig överdrivet mycket inuti skon kan leda till att känsliga nervändar expanderar och dras samman.

Cykelstrumpor hanterar fukt

Dina fotsulor är en av de delar av din kropp där svettkörtlarna sitter som tätast. Den mänskliga fotsulan kan ha så många som 60 000 svettkörtlar, vilket gör att den stora mängd vätska som utsöndras från undersida av fötterna kan orsaka blåsbildning och obehag när du bär cykelskor. Därför lägger tillverkarna av cykelstrumpor ner mycket arbete på att säkerställa att deras strumpor på ett effektivt sätt håller dina fötter torra.

Även om fukten kan hanteras av såväl syntetiska som naturliga fibrer, är syntetiska material överlägsna när det gäller att hantera fukt. Naturliga material kan ofta föra bort så mycket som 93 procent av fukten, medan syntetiska material kan hålla så mycket som 99 procent av fukten borta från dina fötter.

Cykelstrumpor fyller flera funktioner