Cykelsits för små barn

Små barn älskar att komma ut på en cykeltur även om hen ännu inte lärt sig att hålla balansen och cykla själv. Lösningen heter cykelsits! En cykelsits monterar du fast på din egen cykel och kan sedan enkelt ta med ditt barn på cykelturer, både i skogen och på stan. Det är viktigt att du är påläst och vet vad du ska tänka på när du ska välja cykelsits. Givetvis vill du att ditt barn ska få skön sittkomfort men också att cykelsitsen är säker. Beroende på hur och när du har tänkt att använda cykelsitsen och vilket underlag du kommer att cykla på så finns det några olika modeller att välja ifrån. 

Vem kan använda en cykelsits? 

En cykelsits passar alla som älskar att cykla och som har små barn. Har du flera små barn så kanske du ska överväga en cykelkärra eller en flakcykel där man får plats med tre till fyra barn. Cykelsitsen passar alltså bäst för familjer med bara ett litet barn eller som har något barn som kan cykla på egen hand. Har du barn i olika åldrar kan de äldre barnen skjutsa de mindre i en cykelsits. Om du till exempel har ett barn som är femton år så kan hen skjutsa barn som är under tio år. 

När kan man använda cykelsits? 

Du kan börja använda cykelsits när ditt barns rygg är starkt nog för att sitta upprätt längre stunder. Runt nio månader är de flesta barn så starka att de klarar av att sitta upprätt utan stöd. Det finns ingen lag som anger vid vilken ålder barn får åka i en cykelsits så som förälder måste du använda ditt sunda förnuft. Du känner ditt barn bäst och vet vad han eller hon klarar eller inte klarar av! Det viktiga är att du inte låter ditt barns ålder avgöra när hen är redo utan att du utgår ifrån vad hen rent konkret klarar av. 

Olika varianter av cykelsitsar 

Det finns olika typer av cykelsitsar. En del monterar man fast på sadelstolpen och en del fäster man direkt på pakethållaren. De cykelsitsarna som fästs på sadelstolpen är tyngre men samtidigt enklare att montera fast. Det finns också en tredje typ av cykelsitsar som monteras framför sadeln. Man brukar dock avråda från dessa modeller eftersom ryggstödet är lågt och inte stödjer nacken på det sätt som små barn behöver. 

Cykelsits för små barn