Ett bra, snabbt och stabilt bredband är viktigt för många och för att få det är ett fast bredband ett bra alternativ. Priset är även det något som är en viktig faktor för dom allra flesta – och varför betala mer än nödvändigt. Ett exempel på vad ett billigt fast bredband kan kosta är ca 100 kr i månaden – då via fiber. Läs mer om alternativen nedan.

Billigt fast bredband – via fiber

Idag är fiber den kanske vanligaste vägen till fast bredband – allt fler väljer att ansluta sig till fibernätet och även om själva anslutningen kostar en del så kan det vara värt det. Bredband via fiber ger en stabil och snabb uppkoppling och det finns många leverantörer att välja bland.

Fiber är ett alternativ till billigt fast bredband – där månadskostnaden kan vara så låg som ca 100 kr i månaden för ett 100 Mbit/s bredband. Med fiber finns dock möjlighet att själv välja den hastighet som krävs för hushållet – upp till hela 1000 Mbit/s. Givetvis blir priset högre ju högre hastighet som väljs men generellt är fiber som sagt det bästa alternativet för den som vill ha ett billigt fast bredband.

Nedan följer några fördelar med bredband via fiber:

  • Driftstörningar är ovanligt
  • Möjlighet till höga hastigheter

Andra alternativ

För den som inte kan eller vill ansluta sig till fibernätet finns fortfarande det ”gamla” alternativet för fast bredband, nämligen via ADSL. Även det kan ge ett billigt fast bredband, om än inte i lika hög hastighet som med fiber. Faktum är att den högsta hastigheten med bredband via ADSL ligger runt ca 24 Mbit/s, så skillnaden är ganska stor.

ADSL dock räcka gott för den med som inte har behov av en hög hastighet, och endast är ute efter ett billigt fast bredband för vardaglig internetanvändning. Bra att veta är att detta alternativ kräver ett fungerande telefonjack.

För den som står utan möjlighet att ansluta sig till fiber eller ADSL av någon anledning finns ett annat alternativ och det är mobilt bredband. Det är alltså inte ett fast bredband begränsat till bostaden men för en del är detta ändå det bästa alternativet – kanske främst på landsbygden där fibernätet ännu inte byggts ut eller där ADSL inte fungerar tillräckligt bra.

Billigt fast bredband – här är alternativen