Fördelar och nackdelar med axelväskor

Det som karaktäriserar axelväskor är att de har en axelrem som hängs över ena axeln. Detta till skillnad mot en ryggsäck som hänger på bägge axlarna. Väskan har både sina fördelar och nackdelar.

Fördelarna med en axelväska

Lättåtkomligt – Med axelväskor når du snabbt vad som finns i väskan. På shoppingturen kan både plånbok och telefon finnas i väskan då man på några sekunder kan ta fram dem. Det kan jämföras mot exempelvis ryggsäcken som måste hängas av innan det går att få fram sakerna.

Väger lite – Många använder axelväskor istället för kabinväskor. Volymmässigt är det en viss skillnad men för den som inte behöver ha stor packning kan det vara ett alternativ. Axelväskan väger däremot betydligt mindre än både trollyn och kabinväskan. Dessutom kan den snabbt tryckas ihop och läggas undan, något som är svårare med de andra modellerna.

Moderiktigt – Axelväskor används ofta ur ett modeperspektiv. Det är inte bara en väska utan även accessoar som matchar resterande klädsel. Självklart har den en tydlig praktisk funktion men här möts design och funktion. Det är betydligt mer sällan som ryggsäckar, kabinväskor eller en bag anses vara moderiktig.

Nackdelarna med en axelväska

Ryggen – Eftersom en axelväska enbart hänger på ena axeln blir det en snedbelastning som både kan påverka axlar, nacke och rygg. Det kan delvis motverkas genom att man byter axel som väskan hänger på. Men helt och hållet försvinner inte risken för problem och är det tyngre väskor som ska bäras bör man överväga andra alternativ.

Ficktjuvar – Många tycker att det är säkrare med en axelväska än en ryggsäck. Detta genom att man har bättre överblick över denna väskan än vad som händer bakom ryggen. Men det är inte speciellt mycket säkrare med denna väskmodell. När det är mycket folk kan ficktjuvar relativt lätt ta sig nära personen och genomsöka väskan på någon sekund. För att minimera risken är det bra med dragkedja, starkt kardborreband eller annat som först måste öppnas. Generellt bör även plånböcker och andra värdeföremål förvaras i en innerficka i väskan som i sin tur är svårare att nå.

Mindre än kabinväskan – De som vill få med sig så mycket som möjligt på flygplanet ska välja en kabinväska. Det finns inte någon axelväska som rymmer lika mycket eftersom det skulle bli mycket otympligt och tungt.

Fördelar och nackdelar med axelväskor